Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \tg x+\tg ^2x+\tg ^3x+...=\sin x+\cos x}\)
Równanie trygonometryczne
- Johny94
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Równanie trygonometryczne
Prawdę mówiąc nie za bardzo wiem, teorii za bardzo nie mam opanowanej, może ktoś wytłumaczy, a co do przykładu, to już chyba wiem:
-wzór na szereg geometryczny
-mnożę przez mianownik
-wzór skróconego mnożenia
-mam funkcję kwadratową
- i wychodzi.
-wzór na szereg geometryczny
-mnożę przez mianownik
-wzór skróconego mnożenia
-mam funkcję kwadratową
- i wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 35 razy
Równanie trygonometryczne
Tak, ale żeby zastosować wzór na szereg geometryczny, musisz sprawdzić, kiedy jest on zbieżny. Jak będzie wyglądał warunek zbieżności w przypadku wyrażenia po lewej stronie?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
Szereg geometryczny
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a q^{n-1}}\)
jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \left| q\right| <1}\)
Wówczas mamy
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a q^{n-1}=\frac{a}{1-q}}\)
U nas \(\displaystyle{ a= \tg x}\) i \(\displaystyle{ q= \tg x}\)
Skoro to wiesz, to powiedz, dla jakich wartości x mamy \(\displaystyle{ \left| q\right| <1}\)
podstaw odpowiednie wzory do równania i rozwiąż je... -- 29 kwi 2013, o 12:21 --Chodzi o równanie
\(\displaystyle{ \frac{\tg x}{1-\tg x} = \sin x + cos x}\)
przy założeniu, że
\(\displaystyle{ \left| \tg x\right| <1}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a q^{n-1}}\)
jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \left| q\right| <1}\)
Wówczas mamy
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a q^{n-1}=\frac{a}{1-q}}\)
U nas \(\displaystyle{ a= \tg x}\) i \(\displaystyle{ q= \tg x}\)
Skoro to wiesz, to powiedz, dla jakich wartości x mamy \(\displaystyle{ \left| q\right| <1}\)
podstaw odpowiednie wzory do równania i rozwiąż je... -- 29 kwi 2013, o 12:21 --Chodzi o równanie
\(\displaystyle{ \frac{\tg x}{1-\tg x} = \sin x + cos x}\)
przy założeniu, że
\(\displaystyle{ \left| \tg x\right| <1}\)