Witam,
Jak obliczyć okres zasadniczy funkcji, np \(\displaystyle{ \sin (4x)}\)?
Czy okresem podstawowym funkcji \(\displaystyle{ \sin x}\) jest \(\displaystyle{ 2k \pi}\) ?
Okresowość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 396
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Okresowość funkcji
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, o 17:41 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Okresowość funkcji
Okresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sin(ax)}\) jest \(\displaystyle{ T=\frac{2\pi}{a}}\) przy warunku \(\displaystyle{ a>0}\).
Dowód: 28857.htm
Dowód: 28857.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Okresowość funkcji
Okresem podstawowym funkcji \(\displaystyle{ \sin x}\) jest \(\displaystyle{ 2\pi}\). Wielokrotności tej liczby też są okresami, ale pytasz o podstawowy.
Jeżeli masz funkcję o okresie \(\displaystyle{ T}\) to okresem funkcji \(\displaystyle{ f(ax)}\) będzie liczba \(\displaystyle{ \frac{T}{a}}\), a zatem okresem \(\displaystyle{ \sin4x}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{4}=\frac{\pi}{2}}\).
[edit]
PS. Oczywiście jak w poście powyżej trzeba pamiętać o założeniach.
Jeżeli masz funkcję o okresie \(\displaystyle{ T}\) to okresem funkcji \(\displaystyle{ f(ax)}\) będzie liczba \(\displaystyle{ \frac{T}{a}}\), a zatem okresem \(\displaystyle{ \sin4x}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{4}=\frac{\pi}{2}}\).
[edit]
PS. Oczywiście jak w poście powyżej trzeba pamiętać o założeniach.