Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ \cos x+ \sqrt{3}\sin x=\log m^2}\)
Według mnie to należy tak zrobić.
\(\displaystyle{ \cos x+ \sqrt{3}\sin x=\log m^2\\
\cos x+ \sqrt{3}\sin x=2\log m\\
\frac{1}{2} \cos x+\ \frac{ \sqrt{3}}{2} \sin x=\log m\\
\sin \frac{ \pi }{6}\cos x+\cos \frac{ \pi }{6}\sin x=\log m\\
\sin (\frac{ \pi }{6}+x)=\log m}\)
Dalej już nie wiem, ale narysowałbym wykres \(\displaystyle{ \sin x}\) i przesunął bym o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)w lewo. Potem sprawdziłbym w których punktach się przetną.
[img][/img]
Tylko niewiem jak zaznaczyć \(\displaystyle{ \log m}\)
btw. w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ m \in <-10;-0,1> \cup <0,1;10>}\)
Z góry dziękuję.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 25 lis 2012, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: K-CE
- Podziękował: 6 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2013, o 23:02 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania
Wyznaczając zbiór wartości wyrażenia trygonometrycznego po lewej stronie, jednocześnie wyznaczyłeś zbiór wartości tego logarytmu. Teraz, korzystając z jego monotoniczności w całej dziedzinie, możesz wyznaczyć zakres w jakim mieści się parametr \(\displaystyle{ m}\).