Równanie do kontroli.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Równanie do kontroli.
Witam. Mam takie równanie do rozwiązania:
\(\displaystyle{ 2^{4 \cos^2 x + 1} + 16 \cdot 2^{4 \sin ^2 x -3} = 20}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0; \pi \right\rangle}\)
I proszę o sprawdzenie poprawności. Najpierw przekształcam do tej postaci:
\(\displaystyle{ 2^{-4 \sin ^2 x} \cdot 2^5 + 2^{4 \sin ^2 x} \cdot 2 = 20}\) Podstawiam: \(\displaystyle{ 2^{4 \sin ^2 x} = t, t>0}\)
Wychodzi zatem:
\(\displaystyle{ \frac{2^5}{t} + 2t = 20 \Rightarrow t^2 - 10t + 16 = 0 \Leftrightarrow t \in \left\{ 2;8\right\}}\)
Wracam do podstawienia:
\(\displaystyle{ 2^{4 \sin^2 x} = 2 \vee 2^{4 \sin^2 x} = 2^3}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x = \frac{1}{4} \Rightarrow \sin x = \pm \frac{1}{2} \vee \sin^2 x = \frac{3}{4} \Rightarrow \sin x = \pm \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).
Odrzucam ujemne rozwiązania i na podstawie wykresu sinusa mam rozwiązania: \(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{6}; \frac{ \pi }{3}; \frac{2 \pi }{3}; \frac{5 \pi }{6} \right\}}\).
Ja błędu nie widzę, ale kumplowi wyszło inaczej a nie mamy odpowiedzi do zadania, bo to kserówka. Proszę uprzejmie o sprawdzenie i pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 2^{4 \cos^2 x + 1} + 16 \cdot 2^{4 \sin ^2 x -3} = 20}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0; \pi \right\rangle}\)
I proszę o sprawdzenie poprawności. Najpierw przekształcam do tej postaci:
\(\displaystyle{ 2^{-4 \sin ^2 x} \cdot 2^5 + 2^{4 \sin ^2 x} \cdot 2 = 20}\) Podstawiam: \(\displaystyle{ 2^{4 \sin ^2 x} = t, t>0}\)
Wychodzi zatem:
\(\displaystyle{ \frac{2^5}{t} + 2t = 20 \Rightarrow t^2 - 10t + 16 = 0 \Leftrightarrow t \in \left\{ 2;8\right\}}\)
Wracam do podstawienia:
\(\displaystyle{ 2^{4 \sin^2 x} = 2 \vee 2^{4 \sin^2 x} = 2^3}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 x = \frac{1}{4} \Rightarrow \sin x = \pm \frac{1}{2} \vee \sin^2 x = \frac{3}{4} \Rightarrow \sin x = \pm \frac{ \sqrt{3} }{2}}\).
Odrzucam ujemne rozwiązania i na podstawie wykresu sinusa mam rozwiązania: \(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{6}; \frac{ \pi }{3}; \frac{2 \pi }{3}; \frac{5 \pi }{6} \right\}}\).
Ja błędu nie widzę, ale kumplowi wyszło inaczej a nie mamy odpowiedzi do zadania, bo to kserówka. Proszę uprzejmie o sprawdzenie i pozdrawiam.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Równanie do kontroli.
Bo szukam rozwiązań w przedziale od zera do pi, a w sinusie w tym przedziale funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie do kontroli.
Oj nie nie, na pewno to równanie ma 4 rozwiązania. I jestem przekonany że takie, jak Tobie wyszły.
Może niech kolega Tobie przedstawi swój sposób, na pewno gdzieś ma błąd.
Może niech kolega Tobie przedstawi swój sposób, na pewno gdzieś ma błąd.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy