Wyprowadzenie wzoru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Wyprowadzenie wzoru

Post autor: Lukassz »

Witajcie, muszę wyprowadzić wzory na \(\displaystyle{ \sin (6 \alpha )}\) i \(\displaystyle{ \cos (6 \alpha )}\). Obliczyć \(\displaystyle{ \sin (6 \alpha )}\) jeśli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, dla którego \(\displaystyle{ \sin ( \alpha ) = \frac{3}{5}}\)


Jak się do tego zabrać?
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2013, o 23:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyprowadzenie wzoru

Post autor: yorgin »

Skorzystaj ze wzoru de Moivre'a.

Ewentualnie, jeśli to nie ma być robione przez liczby zespolone, to po prostu ze wzorów na sinus/cosinus sumy kątów.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Wyprowadzenie wzoru

Post autor: Lukassz »

Musze to zrobić w ciele liczb zespolonych, jak tu zastosować wzory de Moivre'a?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyprowadzenie wzoru

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \cos 6\alpha =Re (\cos 6\alpha+i\sin 6\alpha)=Re (\cos \alpha+i\sin\alpha)^6}\)

i dalej dwumian Newtona.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Wyprowadzenie wzoru

Post autor: Lukassz »

i potem podstawić \(\displaystyle{ \sin ( \alpha ) = \frac{3}{5}}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wyprowadzenie wzoru

Post autor: yorgin »

Wyznacz najpierw wzór, potem zastanów się, co Ci jest potrzebne, by policzyć żądaną wartość.
ODPOWIEDZ