Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 48 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Tula »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ x=4 ^{\sin120\circle}}\)

Ja obliczyłam, że \(\displaystyle{ \sin120= \cos30 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Potem podstawiłam to i rozpisałam i otrzymałam ostatecznie \(\displaystyle{ x=2 ^{ \sqrt{3} }}\) i nie mam pojęcia co dalej z tym zrobić. Wywnioskowałam na podstawie tego jedynie, że \(\displaystyle{ x>0}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Tula pisze:otrzymałam ostatecznie \(\displaystyle{ x=2 ^{ \sqrt{3} }}\)
To już koniec, nic więcej z tym nie zrobisz.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Dilectus »

Można jeszcze wziąć kalkulator i policzyć, ile to jest:

\(\displaystyle{ x=2 ^{ \sqrt{3} } \approx 3,322}\)

ODPOWIEDZ