Wyznacz ekstrema funkcji :
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\sin \left( 2x \right) +\cos \left( \frac{\pi}{6}-2x \right)}\)
Nie mam pojęcia jak to ładnie przekształcić żeby wyszło
Z góry dziękuję za pomoc!
Luxxar
Wyznacz minium i maksimum funkcji trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz minium i maksimum funkcji trygonometrycznej.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2013, o 12:38 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz minium i maksimum funkcji trygonometrycznej.
Już wiem!
Ciężko to zauważyć ale po rozpisaniu wyjdzie nam :
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \left( \cos \left( \frac{ \pi }{3} -2x \right) \right)}\)
Czyli max to\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a min to\(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)
Jeżeli takie zadanie będzie na maturze to leże..
Ciężko to zauważyć ale po rozpisaniu wyjdzie nam :
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \left( \cos \left( \frac{ \pi }{3} -2x \right) \right)}\)
Czyli max to\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a min to\(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)
Jeżeli takie zadanie będzie na maturze to leże..
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2013, o 12:39 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .