Witam,
mam pytanie, mianowicie, jak wykazać? że:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\cos \alpha }=\sin \frac{ \alpha }{2}}\)
Z góry dzięki za pomoc
sinus a kosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
sinus a kosinus
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, o 13:36 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 14 razy
sinus a kosinus
A to równanie nie powinno mieć przypadkiem takiej postaci?
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2}= \sqrt{ \frac{1-\cos\alpha }{2} }}\)
Bo to już jest prawdziwe.
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2}= \sqrt{ \frac{1-\cos\alpha }{2} }}\)
Bo to już jest prawdziwe.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
sinus a kosinus
Najłatwiej to wykazać korzystając ze wzorów na cosinus podwojonego kąta oraz jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \cos^2 \frac{\alpha}{2} - \sin^2 \frac{\alpha}{2} = 1-2\sin^2 \frac{\alpha}{2}}\)
Wyliczasz z tego \(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2}}\) i zrobione
\(\displaystyle{ \cos\alpha = \cos^2 \frac{\alpha}{2} - \sin^2 \frac{\alpha}{2} = 1-2\sin^2 \frac{\alpha}{2}}\)
Wyliczasz z tego \(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2}}\) i zrobione