Postać logarytmiczna wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
PawelM123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz

Postać logarytmiczna wyrażenia

Post autor: PawelM123 »

Witam. Mam problem z zadaniami z trygonometrii. Prosiłbym o pomoc - naprowadzenie mnie na rozwiązanie. Szczerze mówiąc, jak narazie, nie bardzo mam pojęcie jak się za to zabrać:

1. Doprowadź do postaci logarytmicznej następujące wyrażenie:

a) \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha + \sin 2 \alpha \tg \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ 2 \sin ^{2} \alpha + \sqrt{3} \sin 2 \alpha -1}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1+\tg 2 \alpha \tg \alpha}{\ctg \alpha + \tg \alpha}}\)

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, o 10:10 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Postać logarytmiczna wyrażenia

Post autor: piasek101 »

Logarytmicznej ?
PawelM123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bydgoszcz

Postać logarytmiczna wyrażenia

Post autor: PawelM123 »

Dokładnie tak W internecie znalazłem informacje, iż postać logarytmiczna = postać iloczynowa, jednak nie jest to potwierdzona informacja.
p2310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 16 razy

Postać logarytmiczna wyrażenia

Post autor: p2310 »

może to coś rozjaśni
[ciach]
tylko nie bardzo rozumiem, ponieważ jak uporządkujemy przykład pierwszy to
\(\displaystyle{ \cos 2 \alpha+ \sin 2\alph\arctan \alpha \cdot \tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha + 2\sin \alpha \cos \alpha \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha - \sin ^{2} \alpha - 2\sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha + \sin ^{2} \alpha = 1}\)

czyli postać logarytmiczna to 1?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, o 10:31 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Link do konkurencyjnego forum.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Postać logarytmiczna wyrażenia

Post autor: Kartezjusz »

Czy chodzi ,aby użyć iloczynów sinusów,cosinusów i także dla przeskalowanych kątów.
ODPOWIEDZ