Witam. Mam takie pytanie. Wiem, że \(\displaystyle{ \sin (180 ^{o}- \alpha) = \sin \alpha}\), ale dlaczego.
Jeśli zastosujemy wzór redukcyjny, to jeśli \(\displaystyle{ 180 ^{o}}\) to parzysta wielokrotność kąta prostego, to nie zmieniamy na konfukcję, czyli zostanie \(\displaystyle{ \sin (- \alpha )}\) a z kolei wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin (- \alpha )= -\sin \alpha}\)
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, o co tu chodzi?
sinus kąta ujemnego
- brtk122
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3 razy
sinus kąta ujemnego
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, o 20:06 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
sinus kąta ujemnego
\(\displaystyle{ \sin (- \alpha )= -\sin \alpha}\)
ten warunek wynika z nieparzystości funkcji \(\displaystyle{ \sin}\)
jeżeli chodzi o wzory redukcyjne to patrzymy na ćwiartki, widzimy, że to druga ćwiartka, a w drugiej ćwiartce sinus jest dodatni więc zostaje +, mamy parzystą wielokrotność więc nie zamieniamy na kofunkcję
ten warunek wynika z nieparzystości funkcji \(\displaystyle{ \sin}\)
jeżeli chodzi o wzory redukcyjne to patrzymy na ćwiartki, widzimy, że to druga ćwiartka, a w drugiej ćwiartce sinus jest dodatni więc zostaje +, mamy parzystą wielokrotność więc nie zamieniamy na kofunkcję
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, o 21:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
sinus kąta ujemnego
Z definicji,
\(\displaystyle{ \sin \theta = \tfrac{y}{x}}\),
gdzie
Zauważ, że \(\displaystyle{ -\theta}\) odpowiada kątowi który powstaje z \(\displaystyle{ \theta}\) przez odbicie lustrzane względem osi \(\displaystyle{ Ox}\). W mig odczytasz stąd, że
\(\displaystyle{ \sin(-\theta) = \tfrac{-y}{x} = -\tfrac{y}{x}=-\sin \theta}\).
Podobnie, możesz uargumentować związek
\(\displaystyle{ \sin(180^\circ - \theta) = \sin \theta}\),
gdy uzmysłowisz sobie czym jest \(\displaystyle{ 180^\circ - \theta}\).
\(\displaystyle{ \sin \theta = \tfrac{y}{x}}\),
gdzie
Zauważ, że \(\displaystyle{ -\theta}\) odpowiada kątowi który powstaje z \(\displaystyle{ \theta}\) przez odbicie lustrzane względem osi \(\displaystyle{ Ox}\). W mig odczytasz stąd, że
\(\displaystyle{ \sin(-\theta) = \tfrac{-y}{x} = -\tfrac{y}{x}=-\sin \theta}\).
Podobnie, możesz uargumentować związek
\(\displaystyle{ \sin(180^\circ - \theta) = \sin \theta}\),
gdy uzmysłowisz sobie czym jest \(\displaystyle{ 180^\circ - \theta}\).
Zauważ, że pytanie dotyczyło tego dlaczego tak jest, a nie w jaki sposób to liczymy.mortan517 pisze:\(\displaystyle{ sin(- \alpha )= -sin \alpha}\)
ten warunek wynika z nieparzystości funkcji \(\displaystyle{ \sin}\)
jeżeli chodzi o wzory redukcyjne to patrzymy na ćwiartki, widzimy, że to druga ćwiartka, a w drugiej ćwiartce sinus jest dodatni więc zostaje +, mamy parzystą wielokrotność więc nie zamieniamy na kofunkcję
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
sinus kąta ujemnego
Patrzysz na wzór \(\displaystyle{ \sin (180 ^{o}- \alpha)}\) i stwierdzasz, że kąt jest z drugiej ćwiartki, parzysta wielokrotność \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\), a więc funkcja nie ulega zamianie na kofunkcję, czyli zostaje sinus. Teraz przypominasz sobie nieśmiertelny wierszyk o ćwiartkach i funkcjach trygonometrycznych kątów z tych ćwiartek:
W pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus.
I już wiesz wszystko o wzorach redukcyjnych...
W pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus.
I już wiesz wszystko o wzorach redukcyjnych...
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
sinus kąta ujemnego
To prawda, Spektralny. Ale to mnemotechnika niezawodna. Stosuję ją z powodzeniem od ponad czterdziestu lat, kiedy to Pani od matematyki przekazała nam ją. Oczywiście najpierw przedstawiła nam rozumowanie, które podałeś...