równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
równanie trygonometryczne
Witam, Nieraz mamy narysować funkcję: \(\displaystyle{ \cos 2x}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( -\pi, \frac{3}{2}\pi\right\rangle}\) Rozwiąż nierówność w tym przedziale \(\displaystyle{ \cos 2x < \frac{1}{2}}\) Problem jest to \(\displaystyle{ 2x}\) w funkcji. W ogóle mam problem z tym dziedzinami, dlatego proszę, pomóżcie mi
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, o 21:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Anna-po-prostu
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 12:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 11 razy
równanie trygonometryczne
Witam
Gdy mam wykres funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \cos x}\) i chcę narysować \(\displaystyle{ g \left( x \right) = \cos 2x}\), to tłumaczę sobie to tak: dla tych samych wartości \(\displaystyle{ y}\) wartości argumentów funkcji \(\displaystyle{ g}\) muszą być 2 razy mniejsze, czyli wykres \(\displaystyle{ g}\) będzie węższy niż wykres \(\displaystyle{ f}\) (wykres \(\displaystyle{ g}\) będzie przecinać oś \(\displaystyle{ x}\) 2 razy częściej niż wykres \(\displaystyle{ f}\)).
Jeśli dziedziną \(\displaystyle{ g}\) ma być zbiór \(\displaystyle{ \left( -\pi, \frac{3}{2}\pi\right\rangle}\), to dziedziną \(\displaystyle{ f}\) będzie zbiór \(\displaystyle{ \left( -2\pi, 3\pi\right\rangle}\).
Teraz mamy nierówność \(\displaystyle{ \cos 2x < \frac{1}{2}}\).
Gdy \(\displaystyle{ f \left( x \right) < \frac{1}{2}}\), to rozwiązaniem jest zbiór \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{3} + 2k\pi, \frac{5\pi}{3} + 2k\pi \right) , k \in C}\), ale \(\displaystyle{ x}\) ma należeć do dziedziny funkcji \(\displaystyle{ f}\), więc rozwiązaniem jest zbiór \(\displaystyle{ \left( \frac{-5\pi}{3}, \frac{-\pi}{3} \right) \cup \left( \frac{\pi}{3}, \frac{5\pi}{3} \right) \cup \left( \frac{7\pi}{3}, 3\pi \right)}\). Ale w tej nierówności zamiast \(\displaystyle{ f(x)}\) jest \(\displaystyle{ g \left( x \right) = \cos 2x}\), więc ostatecznym rozwiązaniem jest zbiór z wartościami 2 razy mniejszymi, czyli \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{-5\pi}{6}, \frac{-\pi}{6} \right) \cup \left( \frac{\pi}{6}, \frac{5\pi}{6} \right) \cup \left( \frac{7\pi}{6}, \frac{3\pi}{2} \right)}\).
Mam nadzieję, że pomogłam
Gdy mam wykres funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \cos x}\) i chcę narysować \(\displaystyle{ g \left( x \right) = \cos 2x}\), to tłumaczę sobie to tak: dla tych samych wartości \(\displaystyle{ y}\) wartości argumentów funkcji \(\displaystyle{ g}\) muszą być 2 razy mniejsze, czyli wykres \(\displaystyle{ g}\) będzie węższy niż wykres \(\displaystyle{ f}\) (wykres \(\displaystyle{ g}\) będzie przecinać oś \(\displaystyle{ x}\) 2 razy częściej niż wykres \(\displaystyle{ f}\)).
Jeśli dziedziną \(\displaystyle{ g}\) ma być zbiór \(\displaystyle{ \left( -\pi, \frac{3}{2}\pi\right\rangle}\), to dziedziną \(\displaystyle{ f}\) będzie zbiór \(\displaystyle{ \left( -2\pi, 3\pi\right\rangle}\).
Teraz mamy nierówność \(\displaystyle{ \cos 2x < \frac{1}{2}}\).
Gdy \(\displaystyle{ f \left( x \right) < \frac{1}{2}}\), to rozwiązaniem jest zbiór \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{3} + 2k\pi, \frac{5\pi}{3} + 2k\pi \right) , k \in C}\), ale \(\displaystyle{ x}\) ma należeć do dziedziny funkcji \(\displaystyle{ f}\), więc rozwiązaniem jest zbiór \(\displaystyle{ \left( \frac{-5\pi}{3}, \frac{-\pi}{3} \right) \cup \left( \frac{\pi}{3}, \frac{5\pi}{3} \right) \cup \left( \frac{7\pi}{3}, 3\pi \right)}\). Ale w tej nierówności zamiast \(\displaystyle{ f(x)}\) jest \(\displaystyle{ g \left( x \right) = \cos 2x}\), więc ostatecznym rozwiązaniem jest zbiór z wartościami 2 razy mniejszymi, czyli \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{-5\pi}{6}, \frac{-\pi}{6} \right) \cup \left( \frac{\pi}{6}, \frac{5\pi}{6} \right) \cup \left( \frac{7\pi}{6}, \frac{3\pi}{2} \right)}\).
Mam nadzieję, że pomogłam
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, o 21:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Skaluj nawiasy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Skaluj nawiasy.