wyprowadzenie wzóru na sin pół kąta i cosinus pół kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
joogurcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 29 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stare Babki
Podziękował: 60 razy

wyprowadzenie wzóru na sin pół kąta i cosinus pół kąta

Post autor: joogurcik »

Witam.
Bardzo proszę o wytłumaczenie skad sie wziął wzór na
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2}}\)
i

\(\displaystyle{ \cos \frac{ \alpha }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2013, o 14:49 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

wyprowadzenie wzóru na sin pół kąta i cosinus pół kąta

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \cos 2x = \cos^2 x - \sin^2 x \iff \cos x = \cos^2 \frac{x}{2} - \sin^2 \frac{x}{2}}\)

Dalej już łatwo, po prawej jedynka trygonometryczna w zależności, który wzór chcesz otrzymać.
joogurcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 29 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stare Babki
Podziękował: 60 razy

wyprowadzenie wzóru na sin pół kąta i cosinus pół kąta

Post autor: joogurcik »

taki chce wzór uzyskać \(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2}= \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha}{2} }}\) i \(\displaystyle{ \cos \frac{\alpha}{2}= \sqrt{ \frac{1+\cos \alpha}{2} }}\).-- 15 kwi 2013, o 16:24 --nadal nie wiem tego

\(\displaystyle{ \cos \frac{\alpha}{2}= \sqrt{ \frac{1+\cos \alpha}{2} }}\). Dalej powinieneś sobie poradzić[/quote]


sinus obliczyłam, z \(\displaystyle{ 1 -2\sin ^{2} \alpha}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

wyprowadzenie wzóru na sin pół kąta i cosinus pół kąta

Post autor: Kartezjusz »

Chodziło bardziej o ten prawy wzorek kamila13151
ODPOWIEDZ