Działania na funkcjach trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dorota12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wro
Podziękował: 1 raz

Działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: dorota12 »

Witam, mam pytanie. Jeżeli miałam jakiś kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i został on podzielony na dwie równe części to potem jedna z nich to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha}\), tak? I teraz jeśli chcę wziąć sinusa tej jednej części kąta do kwadratu, czyli: \(\displaystyle{ \left( \sin \frac{1}{2} \alpha \right) ^{2}}\), to co mi wyjdzie?
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \frac{1}{4} \alpha}\) ? Czy \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{4} \alpha}\) ?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2013, o 15:44 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
mateus_cncc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 54 razy

Działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: mateus_cncc »

\(\displaystyle{ \left( \sin \frac{1}{2} \alpha \right) ^{2}=\sin ^{2} \frac{1}{2} \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2013, o 15:45 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
p2310
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 16 razy

Działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: p2310 »

\(\displaystyle{ \left( \sin \frac{ \alpha }{2} \right) ^{2} = \sin ^{2} \frac{ \alpha }{2}}\)
mateus_cncc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 54 razy

Działania na funkcjach trygonometrycznych

Post autor: mateus_cncc »

no dokładnie
ODPOWIEDZ