przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną + nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Soommy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2013, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną + nierówność

Post autor: Soommy »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum i od razu pilnie potrzebuję pomocy!

A więc mam narysować wykres takiej funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{\cos x + |\sin x |}{\cos x}}\) w przedziale \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{3}{2} \pi , -\frac{ \pi }{2} \right) \cup \left( - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right) \cup \left( \frac{ \pi }{2} , \frac{3}{2} \pi \right)}\)

a następnie podać zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ 0 \le f \left( x \right) < 2}\)

Na razie przekształciłem to w ten sposób: \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 1 + \frac{|\sin x|}{\cos x}}\) i nie mam pojęcia, jak to narysować! Nie mówiąc już o podaniu rozwiązań tamtej nierówności..
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, o 22:33 przez Soommy, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną + nierówność

Post autor: piasek101 »

No to masz + czy * ?
Soommy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2013, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną + nierówność

Post autor: Soommy »

tam jest mnożenie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną + nierówność

Post autor: piasek101 »

No to po ustaleniu dziedziny cosinus ,,znika".
Soommy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwie 2013, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

przekształcenie wykresu z wartością bezwzględną + nierówność

Post autor: Soommy »

cosinus \(\displaystyle{ \in \left( -1, 1\right)}\) z wyłączeniem zera, jak więc może zniknąć?-- 10 kwi 2013, o 22:33 --PRZEPRASZAM, tam jest DODAWANIE!
ODPOWIEDZ