równanie kwadratowe do rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie kwadratowe do rozwiązania
\(\displaystyle{ 4\sin^2 \left( 3x+ \frac{\pi}{3}} \right) = 1}\)
PRoszę o wytłumaczenie
PRoszę o wytłumaczenie
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie kwadratowe do rozwiązania
w sumie racja:
\(\displaystyle{ \sin \left( 3x+\frac{\pi}{3} \right)= \frac{\sqrt{2}}{2} \vee \sin \left( 3x+\frac{\pi}{3} \right)= -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
PS zapomniałem dodać :
\(\displaystyle{ x\in \left\langle 0\right \pi \rangle}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( 3x+\frac{\pi}{3} \right)= \frac{\sqrt{2}}{2} \vee \sin \left( 3x+\frac{\pi}{3} \right)= -\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
PS zapomniałem dodać :
\(\displaystyle{ x\in \left\langle 0\right \pi \rangle}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 00:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Poprawa wiadomości.
Powód: Skaluj nawiasy. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie kwadratowe do rozwiązania
Moje przeoczenie - z tymi dodatnimi.
Skoro taki masz przedział na x-sy to argumenty sinusa zmieniają się od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) do \(\displaystyle{ 3\frac{1}{3} \pi}\). I w takim przedziale trzeba to rozwiązywać.
Skoro taki masz przedział na x-sy to argumenty sinusa zmieniają się od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) do \(\displaystyle{ 3\frac{1}{3} \pi}\). I w takim przedziale trzeba to rozwiązywać.