wykaż równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

wykaż równość

Post autor: davidd »

Wykaż, że:

\(\displaystyle{ \frac{\cos ( \frac{3}{8} \pi ) \cdot \cos ( \frac{1}{8} \pi ) }{\cos ^{2} ( \frac{1}{8} \pi) - \cos ^2( \frac{11}{8} \pi) } } = \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, o 19:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wykaż równość

Post autor: piasek101 »

Nie robiłem, ale \(\displaystyle{ \frac{11}{8}=1+\frac{3}{8}}\); potem rozpisać różnicę kwadratów cosinusów z mianownika; dodać i odjąć cosinusy w mianowniku ...
ODPOWIEDZ