Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maniek1293
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 lut 2013, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: maniek1293 »

Witam
Jak doprowadzić to równanie do najprostszej postaci: \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha + \tg \alpha }{\sin \alpha }}\)
Wiem, że to banał, jednak męczę się z nim już trochę czasu i nie mogę dojść do rozwiązania..
Dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2013, o 23:08 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Vardamir »

Rozdziel na dwa ułamki i skorzystaj z \(\displaystyle{ \tan=\frac{\sin}{\cos}}\).
maniek1293
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 lut 2013, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: maniek1293 »

I wszystko jasne! Zawiodłem się na sobie, że też na tak proste rozwiązanie nie wpadłem...
Dzięki wielkie jeszcze raz
ODPOWIEDZ