wartość funkcji trygonometrycznej
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
wartość funkcji trygonometrycznej
Czy sinus \(\displaystyle{ 15 ^{o}}\) da się policzyć ze wzorów redukcyjnych, czy konieczne jest skorzystanie z tego wzoru: \(\displaystyle{ \sin ( \alpha + \beta )=\sin \alpha \cdot \cos \beta +\cos \alpha \cdot \sin \beta}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2013, o 20:35 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
wartość funkcji trygonometrycznej
Sinus \(\displaystyle{ 15^\circ}\) można policzyć używając (lub wyprowadzając go sobie samemu) wzór na \(\displaystyle{ \sin\frac{\alpha}{2}}\) biorąc \(\displaystyle{ \alpha=30^\circ}\), albo możesz skorzystać z tego, któy zapisałeś biorąc \(\displaystyle{ \alpha=45^\circ,\beta=30^\circ}\).
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy