Oblicz sinus i cosinus, wiedząc że
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Oblicz sinus i cosinus, wiedząc że
Oblicz \(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha +\cos ^{4} \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha = \frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 13:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Oblicz sinus i cosinus, wiedząc że
Wskazówka : \(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha +cos ^{4} \alpha = (\sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha)^2 - 2\sin^2\alpha\cos^2\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Oblicz sinus i cosinus, wiedząc że
\(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha +\cos ^{4} \alpha =(\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2}\alpha) ^{2}-2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2}\alpha}\)
Zostalem uprzedzony
Zostalem uprzedzony
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 13:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Oblicz sinus i cosinus, wiedząc że
\(\displaystyle{ - 2\sin^2\alpha\cos^2\alpha}\)
A jak dalej to rozłożyć, z góry dziękuję za twoją pomoc.
A jak dalej to rozłożyć, z góry dziękuję za twoją pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Oblicz sinus i cosinus, wiedząc że
\(\displaystyle{ - 2\sin^2\alpha\cos^2\alpha =- 2(\sin\alpha\cos\alpha)^2}\)