równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 kwie 2013, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 6 razy
równania trygonometryczne
Proszę o pomoc w rozwiazaniu nastepujacych zadan
Zad.1
Punkt \(\displaystyle{ E}\) jest srodkiem boku \(\displaystyle{ BC}\) kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\). Oblicz sinus,cosinus i tangens kata \(\displaystyle{ EAB}\).
Zad.2
Udowodnij, ze miedzy katami ostrymi alfa i beta trojkata prostokatnego zachodzi zaleznosc:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \beta -\cos ^{3} \alpha}{\sin \alpha -\cos ^{3} \beta} = \tg \alpha}\)
Zad.3
Boki trojkata \(\displaystyle{ ABC}\) maja nastepujace dlugosci \(\displaystyle{ AC=BC=5 \ cm}\) i \(\displaystyle{ AB=8 \ cm}\). Oblicz miary katow przy podstawie tego trojkata.
Zad.4
Oblicz wartość wyrazenia \(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha +\cos \alpha }{\cos \alpha -3\sin \alpha }}\) wiedzac, ze \(\displaystyle{ \tg \alpha=2}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym.
Zad.1
Punkt \(\displaystyle{ E}\) jest srodkiem boku \(\displaystyle{ BC}\) kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\). Oblicz sinus,cosinus i tangens kata \(\displaystyle{ EAB}\).
Zad.2
Udowodnij, ze miedzy katami ostrymi alfa i beta trojkata prostokatnego zachodzi zaleznosc:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \beta -\cos ^{3} \alpha}{\sin \alpha -\cos ^{3} \beta} = \tg \alpha}\)
Zad.3
Boki trojkata \(\displaystyle{ ABC}\) maja nastepujace dlugosci \(\displaystyle{ AC=BC=5 \ cm}\) i \(\displaystyle{ AB=8 \ cm}\). Oblicz miary katow przy podstawie tego trojkata.
Zad.4
Oblicz wartość wyrazenia \(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha +\cos \alpha }{\cos \alpha -3\sin \alpha }}\) wiedzac, ze \(\displaystyle{ \tg \alpha=2}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 11:07 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania trygonometryczne
1. Masz rysunek do tego zadania?
2. Wykorzystaj fakt, że \(\displaystyle{ \beta = 90^{o} - \alpha}\), zatem \(\displaystyle{ \sin\beta = \cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\beta = sin\alpha}\) ze wzorów redukcyjnych.
3. Poprowadź wysokość i oblicz wartości wybranej funkcji trygonometrycznej dla szukanych kątów.
4. Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) i dostaniesz wyrażenie z samymi tangensami.
2. Wykorzystaj fakt, że \(\displaystyle{ \beta = 90^{o} - \alpha}\), zatem \(\displaystyle{ \sin\beta = \cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\beta = sin\alpha}\) ze wzorów redukcyjnych.
3. Poprowadź wysokość i oblicz wartości wybranej funkcji trygonometrycznej dla szukanych kątów.
4. Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) i dostaniesz wyrażenie z samymi tangensami.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
równania trygonometryczne
Trochę od końca (bo najszybciej).
W czwartym
\(\displaystyle{ \frac{3\sin\alpha+\cos\alpha}{\cos\alpha-3\sin\alpha}}\)
dzielisz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) i korzystasz z tego, że \(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\tg\alpha}\)
W trzecim: jest to trójkąt równoramienny. Opuść wysokość na tę podstawę. Dostaniesz trójkąt prostokątny (boki znasz, przeciwprostokątna to 5 cm, przyprostokątna (jedna - drugiej nie potrzebujesz) to 4 cm, oblicz cosinus kąta przy podstawie i z tablic odczytaj jaki to kąt.
W drugim za te wszystkie funkcje trygonometryczne podstaw odpowiednie ilorazy (z definicji funkcji trygonometrycznych), poprzekształcaj wykorzystując tw. Pitagorasa) i wyjdzie.
Pierwsze jest chyba najbardziej elementarne. Narysuj to, zauważ trójką prostokątny w którym znasz dwie przyprostokątne, oblicz odpowiednie ilorazy (przyda się tw. Pitagorasa do przeciwprostokątnej).
W czwartym
\(\displaystyle{ \frac{3\sin\alpha+\cos\alpha}{\cos\alpha-3\sin\alpha}}\)
dzielisz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) i korzystasz z tego, że \(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\tg\alpha}\)
W trzecim: jest to trójkąt równoramienny. Opuść wysokość na tę podstawę. Dostaniesz trójkąt prostokątny (boki znasz, przeciwprostokątna to 5 cm, przyprostokątna (jedna - drugiej nie potrzebujesz) to 4 cm, oblicz cosinus kąta przy podstawie i z tablic odczytaj jaki to kąt.
W drugim za te wszystkie funkcje trygonometryczne podstaw odpowiednie ilorazy (z definicji funkcji trygonometrycznych), poprzekształcaj wykorzystując tw. Pitagorasa) i wyjdzie.
Pierwsze jest chyba najbardziej elementarne. Narysuj to, zauważ trójką prostokątny w którym znasz dwie przyprostokątne, oblicz odpowiednie ilorazy (przyda się tw. Pitagorasa do przeciwprostokątnej).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 kwie 2013, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 6 razy
równania trygonometryczne
W zad.3 obliczyłem z \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5}}\) tw. Pitagorasa i wyszło mi 3 i jak obliczyc teraz te kąty?
Zad.2
W zad 2 wyszlo mi po przeksztalceniu \(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha - \cos ^{3} \alpha}{\sin \alpha -\sin ^{3} \alpha } = \frac{\cos \alpha \left( \cos ^{2} \alpha -1\right) }{\sin \alpha \left( \sin ^{2} \alpha -1\right) } =}\) dalej nie wiem co zrobic
Do zad.1 nie ma rysunku jest tylko podane to co w poleceniu nie wiem jak to zrobic, prosze o dalsze wskazówki.
Zad.4 Prosze o dalsze wskazówki, bo nie jestem w stanie tego zrobic.
Zad.2
W zad 2 wyszlo mi po przeksztalceniu \(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha - \cos ^{3} \alpha}{\sin \alpha -\sin ^{3} \alpha } = \frac{\cos \alpha \left( \cos ^{2} \alpha -1\right) }{\sin \alpha \left( \sin ^{2} \alpha -1\right) } =}\) dalej nie wiem co zrobic
Do zad.1 nie ma rysunku jest tylko podane to co w poleceniu nie wiem jak to zrobic, prosze o dalsze wskazówki.
Zad.4 Prosze o dalsze wskazówki, bo nie jestem w stanie tego zrobic.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 12:20 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania trygonometryczne
3) Dla wyliczonego cosinusa kąta możesz sprawdzić w tablicach, jaki to kąt.
2) Po wyłączeniu z drobną różnicą :
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha \left(1- \cos ^{2} \alpha\right) }{\sin \alpha \left(1- \sin ^{2} \alpha\right) }}\)
I teraz skorzystaj w nawiasach z jedynki trygonometrycznej.
1) Wiem że nie ma rysunku, pytałem czy umiesz go zrobić. Narysuj sobie to, co jest podane w zadaniu, a następnie podobnie jak w zad.3 opuść wysokość w powstałym trójkącie i wspomagając się twierdzeniem Pitagorasa oblicz co trzeba.
4) Czego nie jesteś w stanie zrobić? Powiedziałem wyraźnie, żebyś podzielił licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos \alpha}\). Innymi słowy, wyciągasz w liczniku i mianowniku \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos \alpha}}\) przed nawias.
2) Po wyłączeniu z drobną różnicą :
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha \left(1- \cos ^{2} \alpha\right) }{\sin \alpha \left(1- \sin ^{2} \alpha\right) }}\)
I teraz skorzystaj w nawiasach z jedynki trygonometrycznej.
1) Wiem że nie ma rysunku, pytałem czy umiesz go zrobić. Narysuj sobie to, co jest podane w zadaniu, a następnie podobnie jak w zad.3 opuść wysokość w powstałym trójkącie i wspomagając się twierdzeniem Pitagorasa oblicz co trzeba.
4) Czego nie jesteś w stanie zrobić? Powiedziałem wyraźnie, żebyś podzielił licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos \alpha}\). Innymi słowy, wyciągasz w liczniku i mianowniku \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos \alpha}}\) przed nawias.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2013, o 12:47 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 kwie 2013, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 6 razy
równania trygonometryczne
Zad.2
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha \left(1- \cos ^{2} \alpha\right) }{\sin \alpha \left(1- \sin ^{2} \alpha\right) }= \frac{\cos \alpha \left( \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha \right) }{\sin \alpha \left( \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha -\sin ^{2} \alpha \right) } = \frac{cos \alpha \left( \sin ^{2} \alpha \right) }{\sin \alpha \left( \cos ^{2} \alpha \right) } = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }=tg \alpha}\)
prosze o sprawdzenie
Zad.3
wyjdzie mi z \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) z tabelki tg 60 stopni i co dalej?
Zad.1
narysowałem kwadrat i podzieliłem go na pół i wyszedł trójkąt prostokątny równoramienny oznaczyłem go ABE, AB=a BE=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a}\) i nie wiem jak oznaczyć bok AE
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha \left(1- \cos ^{2} \alpha\right) }{\sin \alpha \left(1- \sin ^{2} \alpha\right) }= \frac{\cos \alpha \left( \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha -\cos ^{2} \alpha \right) }{\sin \alpha \left( \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha -\sin ^{2} \alpha \right) } = \frac{cos \alpha \left( \sin ^{2} \alpha \right) }{\sin \alpha \left( \cos ^{2} \alpha \right) } = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }=tg \alpha}\)
prosze o sprawdzenie
Zad.3
wyjdzie mi z \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) z tabelki tg 60 stopni i co dalej?
Zad.1
narysowałem kwadrat i podzieliłem go na pół i wyszedł trójkąt prostokątny równoramienny oznaczyłem go ABE, AB=a BE=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a}\) i nie wiem jak oznaczyć bok AE
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania trygonometryczne
2) Dobrze.
3) Nie rozumiem pytania, skoro wyliczyłeś \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{4}{5}}\), to tangens tego kąta na pewno nie jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Po prostu sprawdź w tablicach, dla jakiego kąta cosinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\).
1) Długość przeciwprostokątnej oblicz z twierdzenia Pitagorasa.
3) Nie rozumiem pytania, skoro wyliczyłeś \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{4}{5}}\), to tangens tego kąta na pewno nie jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Po prostu sprawdź w tablicach, dla jakiego kąta cosinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\).
1) Długość przeciwprostokątnej oblicz z twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 kwie 2013, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 6 razy
równania trygonometryczne
Zad.3 wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{9}}\) czyli 3, a nie ma 3 w tej tabeli wiec mam tutaj problem
Zad.4
Prosze o sprawdzenie
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } = 2}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = 2\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha +\cos \alpha }{\cos \alpha -3\sin \alpha } = \frac{6\cos \alpha +\cos \alpha }{\cos \alpha -6\cos \alpha } }= \frac{7\cos \alpha }{-5\cos \alpha } =- \frac{7}{5}}\)
Zad.4
Prosze o sprawdzenie
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } = 2}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = 2\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha +\cos \alpha }{\cos \alpha -3\sin \alpha } = \frac{6\cos \alpha +\cos \alpha }{\cos \alpha -6\cos \alpha } }= \frac{7\cos \alpha }{-5\cos \alpha } =- \frac{7}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
równania trygonometryczne
zad.3
kąty przy podstawie to \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) oraz z własności trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\)
z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ a ^{2}=b ^{2} +c ^{2}-2bc\cos \alpha}\)
gdzie
a i b to boki trójkąta, gdzie a=b
c to podstawa
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt przeciwległy do boku a, a kąt \(\displaystyle{ \beta}\) przeciwległy do boku b
podstawiając otrzymujemy
\(\displaystyle{ 5 ^{2} =5 ^{2} +8 ^{2} -2*5*8*\cos \alpha}\)
po obliczeniach
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5}}\)
z tablic matematycznych odczytujemy cos kata dla 0,8
czyli
\(\displaystyle{ \alpha =36 ^{o}52 ^{`}}\)
i pamiętamy, że \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\)
kąty przy podstawie to \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) oraz z własności trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\)
z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ a ^{2}=b ^{2} +c ^{2}-2bc\cos \alpha}\)
gdzie
a i b to boki trójkąta, gdzie a=b
c to podstawa
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt przeciwległy do boku a, a kąt \(\displaystyle{ \beta}\) przeciwległy do boku b
podstawiając otrzymujemy
\(\displaystyle{ 5 ^{2} =5 ^{2} +8 ^{2} -2*5*8*\cos \alpha}\)
po obliczeniach
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{4}{5}}\)
z tablic matematycznych odczytujemy cos kata dla 0,8
czyli
\(\displaystyle{ \alpha =36 ^{o}52 ^{`}}\)
i pamiętamy, że \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
równania trygonometryczne
p2310, stosowanie twierdzenia cosinusów jest tutaj zupełnie niepotrzebne (podejrzewam, że autor tematu jeszcze nie omówił go na lekcji). Jeśli zauważymy, że trójkąt ABC jest równoramienny, to po poprowadzeniu wysokości uzyskujemy \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{4}{5}}\) natychmiast.