Jak wyliczać DOWOLNE wartości funkcji trygonometrycznych? Np. \(\displaystyle{ \cos59 ^{o}}\)?
>>Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Źle klikłem
Wyliczanie wartości..
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyliczanie wartości..
Nie da się tego zrobić dokładnie, można jedynie skorzystać ze wzoru przybliżonego :
\(\displaystyle{ \cos x = 1 - \frac{x^2}{2!} + \frac{x^4}{4!} - \frac{x^6}{6!} + ...}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 1 - \frac{x^2}{2!} + \frac{x^4}{4!} - \frac{x^6}{6!} + ...}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyliczanie wartości..
Tutaj akurat istnieją pewne tricki które pozwalają obliczyć wartość funkcji trygonometrycznej dla "przyjemnego" kąta - ja ich teraz nie widzę, ale może ktoś bystrzejszy napisze, skąd to się wzięło. Nie zawsze da się tak zrobić, dlatego w moim poprzednim poście dałem Ci ogólniejszą odpowiedź.