Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}+ \sqrt{3}-1= \frac{ \sqrt{3}\cos x }{\sin x}}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0;2 \pi )}\)
Zupełnie nie wiem jak to zrobić, zrobienie wspólnego mianownika nic nie daje...
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Równanie trygonometryczne
Po podstawieniu dostaję coś takiego:
\(\displaystyle{ t _{1}=0 \vee t _{2}=1- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg x =0 \vee \tg x=1- \sqrt{3}}\)
Odpowiedź autora zbioru: \(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{4} ; \frac{2 \pi }{3} ; \frac{5 \pi }{4} ; \frac{5 \pi }{3} \right\}}\)
Co robię źle?
\(\displaystyle{ t _{1}=0 \vee t _{2}=1- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg x =0 \vee \tg x=1- \sqrt{3}}\)
Odpowiedź autora zbioru: \(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{4} ; \frac{2 \pi }{3} ; \frac{5 \pi }{4} ; \frac{5 \pi }{3} \right\}}\)
Co robię źle?
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2013, o 21:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Równanie trygonometryczne
Jakiś błąd rachunkowy musisz mieć. Równanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ t+ \sqrt{3} -1 = \frac{ \sqrt{3} }{t}}\)
i ma rozwiązania nieco inne niż te, które Ci wyszły (a gdyby jednak wyszło zero, to trzeba pamiętać, że nie należy do dziedziny bo wtedy mielibyśmy na początku dzielenie przez zero)
\(\displaystyle{ t+ \sqrt{3} -1 = \frac{ \sqrt{3} }{t}}\)
i ma rozwiązania nieco inne niż te, które Ci wyszły (a gdyby jednak wyszło zero, to trzeba pamiętać, że nie należy do dziedziny bo wtedy mielibyśmy na początku dzielenie przez zero)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Równanie trygonometryczne
Znalazłem błąd, powinno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \tg x = - \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg x = 1}\)
\(\displaystyle{ \tg x = - \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg x = 1}\)