trygonometria tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarny
trygonometria tożsamości
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem rozwartym. Oblicz wartość wyrażenia :
\(\displaystyle{ 2 \cos \alpha + \sin \alpha}\), jeśli \(\displaystyle{ \sin^{2} \alpha= 0,25}\)
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \ctg \alpha , \alpha \in (90^o, 180^o) \wedge 5\cos^{2} \alpha = 2\sin^{2} \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ \tg \alpha ,\alpha \in (180^o, 270^o) \wedge 9\sin^{2} \alpha - 5\cos^{2} \alpha = 2}\)
c) \(\displaystyle{ \ctg \alpha \alpha \in (270^o, 360^o) \wedge 4\cos^{2} \alpha - \sin^{2} \alpha = 3}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos \alpha + \sin \alpha}\), jeśli \(\displaystyle{ \sin^{2} \alpha= 0,25}\)
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \ctg \alpha , \alpha \in (90^o, 180^o) \wedge 5\cos^{2} \alpha = 2\sin^{2} \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ \tg \alpha ,\alpha \in (180^o, 270^o) \wedge 9\sin^{2} \alpha - 5\cos^{2} \alpha = 2}\)
c) \(\displaystyle{ \ctg \alpha \alpha \in (270^o, 360^o) \wedge 4\cos^{2} \alpha - \sin^{2} \alpha = 3}\)
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 18:01 przez pyzol, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
trygonometria tożsamości
z którym masz problemy i w którym dokładnie momencie? chodzi o zapisanie samego równania, pomysł czy rachunki?
ogólnie należy tu korzystać z podanych równości i jedynki trygonometrycznej.
ogólnie należy tu korzystać z podanych równości i jedynki trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarny
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarny
trygonometria tożsamości
1.
\(\displaystyle{ 0,5 - \sqrt{3}}\)
2.
a) \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\)= \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{10}}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ \tg \alpha = 1}\)
c) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = -2}\)
tak powinno wyjść a mnie wychodzi inaczej
\(\displaystyle{ 0,5 - \sqrt{3}}\)
2.
a) \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\)= \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{10}}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ \tg \alpha = 1}\)
c) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = -2}\)
tak powinno wyjść a mnie wychodzi inaczej
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2013, o 19:02 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
trygonometria tożsamości
miałem na myśli sposób rozwiązania czyli obliczenia...Errichto pisze:nikt nie znajdzie u Ciebie błędu, jeśli nie przedstawisz rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
trygonometria tożsamości
Może Ciebie trochę naprowadzę: żeby rozwiązać te zadania musisz wiedzieć, że (zadanie 1):
Dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0, \pi \right\rangle}\) sinus przyjmuje wartości nieujemne.
cosinus zaś dla kątów rozwartych jest ujemny. Jedynka trygonometryczna, doliczenie cosinusa, zastanowienie się nad jego znakiem(który już podałem).
Pozdrawiam
Dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle 0, \pi \right\rangle}\) sinus przyjmuje wartości nieujemne.
cosinus zaś dla kątów rozwartych jest ujemny. Jedynka trygonometryczna, doliczenie cosinusa, zastanowienie się nad jego znakiem(który już podałem).
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
trygonometria tożsamości
zad 1.
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( \pi /2; \pi \right)}\) czyli II ćwiartka to \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) jest dodatni, a \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) przyjnuje wartości ujemne.
Z jedynki trygonometrycznej obliczamy \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha =1-\sin ^{2} \alpha =1-0,25=0,75}\) zatem \(\displaystyle{ \cos \alpha =-0,5 \sqrt{3}}\)
podstawiając do naszego równania otrzymujemy
\(\displaystyle{ 2\cos \alpha +\sin \alpha =2*\left(- 0,5 \sqrt{3} \right) +0,5=0,5- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in \left( \pi /2; \pi \right)}\) czyli II ćwiartka to \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) jest dodatni, a \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) przyjnuje wartości ujemne.
Z jedynki trygonometrycznej obliczamy \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha =1-\sin ^{2} \alpha =1-0,25=0,75}\) zatem \(\displaystyle{ \cos \alpha =-0,5 \sqrt{3}}\)
podstawiając do naszego równania otrzymujemy
\(\displaystyle{ 2\cos \alpha +\sin \alpha =2*\left(- 0,5 \sqrt{3} \right) +0,5=0,5- \sqrt{3}}\)