Przekształcenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: marek252 »

Witam.
Nie mogę wywnioskować skąd wzięło się to przekształcenie. Może mi ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-\sin ^{2}x }{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x }= \frac{1- \frac{\sin^2x}{\cos^2x} }{ \frac{\sin^2x}{\cos^2x}+1 }}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2013, o 21:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Skrócili przez ...
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: lesmate »

marek252 pisze:Witam.
Nie mogę wywnioskować skąd wzięło się to przekształcenie. Może mi ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-\sin ^{2}x }{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x }=}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x\left(\frac{\cos ^{2}x}{\cos ^{2}x}-\frac{\sin ^{2}x}{\cos ^{2}x}\right) }{\cos ^{2}x\left(\frac{\sin ^{2}x}{\cos ^{2}x}+\frac{\cos ^{2}x}{\cos ^{2}x} \right) }=}\)
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Przekształcenie trygonometryczne

Post autor: marek252 »

Na to bym nie wpadł. Dzięki.
ODPOWIEDZ