Witam,
mam takie trzy zadania, dot. trygonometrii w trójkącie prostokątnym lub po prostu obliczen na sin,cos, czy tg. Nie wiem jak się za nie zabrać, znaczy nie posiadam wiedzy teoretycznej do tego i prosiłbym o pomoc.
Zad. 1:
Kąty ostre w trójkącie prostokątnym mają miary \(\displaystyle{ \alpha}\),\(\displaystyle{ \beta}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin \alpha< \frac{1}{4}}\). Wtedy na pewno:
A\(\displaystyle{ \alpha<10^\circ}\)
B\(\displaystyle{ \beta>80^\circ}\)
C\(\displaystyle{ \cos \alpha< \frac{1}{4}}\)
D\(\displaystyle{ \cos \beta< \frac{1}{4}}\)
Zad. 2:
Dla pewnego kata ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\)zachodzi nierówność \(\displaystyle{ \tg \alpha>\ctg \alpha}\)
Wtedy na pewno:
A \(\displaystyle{ \alpha<30^\circ}\)
B \(\displaystyle{ \alpha<45^\circ}\)
C \(\displaystyle{ \alpha>45^\circ}\)
D Nie ma takiego kąta\(\displaystyle{ \alpha}\)
Zad. 3:
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest 2 razy dłuższa od jednej z przyprostokątnych. Sinus kąta leżącego naprzeciw drugiej przyprostokatnej jest równy..
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Kąty ostre w trójkącie prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 243
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 153 razy
Kąty ostre w trójkącie prostokątnym
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2013, o 21:34 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 243
- Rejestracja: 12 mar 2011, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 153 razy
Kąty ostre w trójkącie prostokątnym
Dzięki za pomoc,. ale jak sie to robi na podstawie tablic? Jestem zielony w tym temacie. To znaczy w przypadku tego zadania patrzyłem na tablice i jeżeli \(\displaystyle{ \sin \alpha< \frac{1}{4}}\)
to mam wg tablic \(\displaystyle{ \alpha<15^\cir}\) tylko co dalej z tym fantem zrobić? Wyczytałem tylko, że wtedy \(\displaystyle{ \beta>75^\circ}\)
Da ktoś radę?
to mam wg tablic \(\displaystyle{ \alpha<15^\cir}\) tylko co dalej z tym fantem zrobić? Wyczytałem tylko, że wtedy \(\displaystyle{ \beta>75^\circ}\)
Da ktoś radę?