Witam,
zadanie brzmi:
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ \cos \alpha =0,9}\).
Odpowiedzi:
\(\displaystyle{ \alpha <30^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha=45^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha >45^\circ}\)
I tak, przejrzałem sobie jak się rozwiązuje zadania, umiem te jedynke trygon. , liczenie sin cos tg i takie różne (w oparciu o kąt prostokątny) ale nie wiem jak to mam wykonać. Jak takie zadanie sie wykonuje? A konkretnie czy metoda podana tutaj:
jest jedyną czy sa jeszcze jakieś?
Pozdrawiam
cos alfa jest ostry..
cos alfa jest ostry..
To zupełnie łatwe wiedząc, że cosinus kąta ostrego jest funkcją malejącą. Ponadto \(\displaystyle{ \cos 0^{\circ}=1}\), więc wartość \(\displaystyle{ 0.9}\) wskazuje na kąt bliski zeru. I tak: skoro \(\displaystyle{ \cos 30^{\circ}=\frac{\sqrt{3}}{2}\approx 0.85}\), to wobec tego \(\displaystyle{ 0.9}\) jest cosinusem mniejszego kąta (większa wartość - mniejszy kąt). A zatem poprawna jest pierwsza odpowiedź.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 6 razy
cos alfa jest ostry..
Metody:
1) Sprawdzić. Obliczyć cosinusa dla kątów 30 st. i 45 st. i podać wynik, pamiętając, że cosinus dla kątów ostrych maleje wraz ze wzrostem wartości kąta.
2) Sprawdzić na tablicy wartości funkcji trygonometrycznych. Jest np w karcie wzorów maturalnych.
3) Obliczyć na kalkulatorze naukowym, np windowsowskim. Powinna być tam funkcja arcus cosinus, która jest funkcją odwrotną do cosinusa. Sprawdź w pomocy kalkulatora, jak jej użyć. Tylko pamiętaj o jednostkach! (czy podajesz kąt w radianach, stopniach a może gradusach)?
4) Pewnie jeszcze inne metody, np wyszukiwanie binarne.
Ale czy nie najprościej byłoby jednak obliczyć tego nieszczęsnego cosinusa dla kąta 30 st.?
1) Sprawdzić. Obliczyć cosinusa dla kątów 30 st. i 45 st. i podać wynik, pamiętając, że cosinus dla kątów ostrych maleje wraz ze wzrostem wartości kąta.
2) Sprawdzić na tablicy wartości funkcji trygonometrycznych. Jest np w karcie wzorów maturalnych.
3) Obliczyć na kalkulatorze naukowym, np windowsowskim. Powinna być tam funkcja arcus cosinus, która jest funkcją odwrotną do cosinusa. Sprawdź w pomocy kalkulatora, jak jej użyć. Tylko pamiętaj o jednostkach! (czy podajesz kąt w radianach, stopniach a może gradusach)?
4) Pewnie jeszcze inne metody, np wyszukiwanie binarne.
Ale czy nie najprościej byłoby jednak obliczyć tego nieszczęsnego cosinusa dla kąta 30 st.?