Witam, mam problem z równaniem
\(\displaystyle{ (\sin x + \cos x)^{3} + \sin 2x=0}\)
próbowałem przez podstawianie liter ale paskudne liczby wychodzą.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 kwie 2013, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 kwie 2013, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Równanie trygonometryczne
Próbowałem w ten sposób ale to nic nie da. rysowałem na graph.tk sa dwa wyniki ale nie mogłem odczytać. Kumpel powiedział mi żebym obliczyć to z całek . Własnie nie umiem całek może ktoś to rozwiązać
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Równanie trygonometryczne
Może tak, \(\displaystyle{ \cos x=\sin(\frac{\pi}{2}+x)}\), przeniesiesz \(\displaystyle{ \sin 2x}\) na drugą, dostaniesz:
\(\displaystyle{ - \sin 2x}\), czyli \(\displaystyle{ \sin(-2x)}\)
\(\displaystyle{ - \sin 2x}\), czyli \(\displaystyle{ \sin(-2x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy