1. Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x \cos x = \sin x
2\cos x - 2 \cos ^{3}x = \sin x}\)
dalej nie wiem co zrobić...
2. Narysuj funkcję \(\displaystyle{ f(x) =2 \cos x \left| \sin x \right|}\) w przedziale \(\displaystyle{ <0,2 \pi >}\)
Rozbijam moduł, mam dwie funkcje ale nie wiem jak je narysować za bardzo...
3. Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin x - \cos x = \frac{1}{3}}\) oblicz \(\displaystyle{ \cos 4x}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{3} - \sin x}\)
zadania różne
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
zadania różne
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2013, o 11:56 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
zadania różne
co do pierwszego, zamien sinusa z jedynki trygonometrycznej, a następnie rozwiąż równanie wieomianowe, podstawiając
\(\displaystyle{ t = \cos x}\)
\(\displaystyle{ t = \cos x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
zadania różne
2. Tam, gdzie \(\displaystyle{ \sin x \ge 0}\), a więc dla \(\displaystyle{ x \in (2k\pi, (2k+1)\pi)}\) mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=2\sin x \cos x=\sin2x}\)
Tam, gdzie \(\displaystyle{ \sin x <0,}\) a więc dla \(\displaystyle{ x \in (2k+1)\pi, 2(k+1)\pi)}\) mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=-2\sin x \cos x=-\sin2x}\)
To teraz ogranicz dziedzinę do przedziału \(\displaystyle{ [0,2 \pi]}\) i narysuj...
Tam, gdzie \(\displaystyle{ \sin x <0,}\) a więc dla \(\displaystyle{ x \in (2k+1)\pi, 2(k+1)\pi)}\) mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=-2\sin x \cos x=-\sin2x}\)
To teraz ogranicz dziedzinę do przedziału \(\displaystyle{ [0,2 \pi]}\) i narysuj...
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
zadania różne
co do 1, jak zamienić sinusa z jedynki skoro nie ma tam kwadratu sinusa, ale zwykły sinus?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
zadania różne
\(\displaystyle{ 3.\\
\\
(\sin x-\cos x)^2=1-2\sin x\cos x=\frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x=\cos^22x-\sin^2 2x=2\cos^22x-1=2(\cos^2x-\sin^2x)^2-1=\\
\\
2(\cos x-\sin x)^2(\cos x+\sin x)^2-1}\)
\(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)^2=1+2\sin x\cos x}\)
Reszta do doliczenia.
\\
(\sin x-\cos x)^2=1-2\sin x\cos x=\frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x=\cos^22x-\sin^2 2x=2\cos^22x-1=2(\cos^2x-\sin^2x)^2-1=\\
\\
2(\cos x-\sin x)^2(\cos x+\sin x)^2-1}\)
\(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)^2=1+2\sin x\cos x}\)
Reszta do doliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
zadania różne
Jeszcze odnośnie zadania 2.
Wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 4t ^{6} + 5t ^{2} -1 = 0}\)
Źle?
Wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 4t ^{6} + 5t ^{2} -1 = 0}\)
Źle?