Rozwiąż równanie gdzie \(\displaystyle{ a}\) oznacza ustaloną liczbę rzeczywistą.
\(\displaystyle{ \sin (x-a) = \sin x - \sin a}\)
Pierwszy raz widzę tego typu zadanie i nawet nie wiem za bardzo o co w nim chodzi...
Równanie trygonometryczne z liczba rzeczywistą
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z liczba rzeczywistą
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2013, o 14:34 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Równanie trygonometryczne z liczba rzeczywistą
\(\displaystyle{ \sin \left( 2\frac{x-a}{2} \right) = \sin x - \sin a}\)
Teraz z lewej strony wzór na sinus podwojonego kąta, z prawej na różnicę sinusów.
Teraz z lewej strony wzór na sinus podwojonego kąta, z prawej na różnicę sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z liczba rzeczywistą
Ok, rozpisałam to tak i mam postać iloczynową ale w argumencie jest \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ a}\), więc jak to rozwiązać do końca?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 sty 2013, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z liczba rzeczywistą
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x-a}{2} \cos \frac{x-a}{2} = 2\sin \frac{x-a}{2} \cos \frac{x+a}{2}
2\sin\frac{x-a}{2}(\cos\frac{x-a}{2} - \cos\frac{x+a}{2} = 0}\)
2\sin\frac{x-a}{2}(\cos\frac{x-a}{2} - \cos\frac{x+a}{2} = 0}\)