Jak to zrobić ?
\(\displaystyle{ 0,3888888888888889 = -\cos}\)
doszedłem do tego, że musi to być w 2 lub 3 ćwiartce ponieważ tylko tam \(\displaystyle{ \cos}\) jest \(\displaystyle{ -}\) czyli \(\displaystyle{ 90<x<270}\) ale co dalej ? jakiś wzór rekurencyjny czy co ?
Ujemny cosinus
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Ujemny cosinus
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2013, o 13:16 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Ujemny cosinus
Rozumiem że po prawej stronie jest \(\displaystyle{ -\cos x}\) i szukasz \(\displaystyle{ x}\).
Możesz go znaleźć korzystając z funkcji cyklometrycznych, czyli odwrotnych do trygonometrycznych, a konkretniej z funkcji \(\displaystyle{ \arccos x}\). Czyli
\(\displaystyle{ x = \arccos 0,39}\) (przybliżyłem liczbę po lewej stronie dla uproszczenia sprawy).
Możesz go znaleźć korzystając z funkcji cyklometrycznych, czyli odwrotnych do trygonometrycznych, a konkretniej z funkcji \(\displaystyle{ \arccos x}\). Czyli
\(\displaystyle{ x = \arccos 0,39}\) (przybliżyłem liczbę po lewej stronie dla uproszczenia sprawy).