Witam.
Mam takie równanie \(\displaystyle{ 1-2\sin ^{2} \frac{x}{2}\cos ^{2} \frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
Mogę w takie sposób zastosować wzór podwojonego konta?
\(\displaystyle{ 1-\sin ^{2}x= \frac{5}{8}}\)
Jeśli nie to jak to zrobić.
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
Dobrze kombinujesz tylko, że:
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\left(2\sin \left(\frac{x}{2} \right)\cos\left(\frac{x}{2} \right) \right)^2=4\sin ^{2} \frac{x}{2}\cos ^{2} \frac{x}{2}}\)
Więc gdzieś zgubiłeś \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\left(2\sin \left(\frac{x}{2} \right)\cos\left(\frac{x}{2} \right) \right)^2=4\sin ^{2} \frac{x}{2}\cos ^{2} \frac{x}{2}}\)
Więc gdzieś zgubiłeś \(\displaystyle{ 2}\).
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
Chciałbym mieć podwojone konto. Konto mamy w banku. A w geometrii mamy kąty.
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
Czyli tam jeszcze powinno być \(\displaystyle{ 0,5}\) przed \(\displaystyle{ \sin}\).
Dzięki.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2013, o 22:32 przez Warlok20, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
Tak. Powinno być:
\(\displaystyle{ 1-\frac{\sin ^{2}x}{2}= \frac{5}{8}}\)
Ciebie też powinien.
\(\displaystyle{ 1-\frac{\sin ^{2}x}{2}= \frac{5}{8}}\)
Co nie znaczy, że post szw1710, mnie nie rozbawił.Literówka... po za tym...zwykłe nabijanie postów. Kolega wyżej zrozumiał.
Ciebie też powinien.
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
Bo ja to w ogóle należę do osób wyjątkowo mało rozumnych i rasowych nabijaczy postów. Nabiłem ich sobie już ponad 9000.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zastosowanie sinusa podwojonego konta.
Też sobie ,,nabiję".
Kiedyś (nie tu) pisałem aby wykasować ilość postów a wpisać (tym co chcą i osiągnęli jakiś limit) np ,,dużo".
Skończyłoby to temat czy sobie nabijamy.
Kiedyś (nie tu) pisałem aby wykasować ilość postów a wpisać (tym co chcą i osiągnęli jakiś limit) np ,,dużo".
Skończyłoby to temat czy sobie nabijamy.