Superpozycja fal

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Edward D
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 6 lis 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Domaradz
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 16 razy

Superpozycja fal

Post autor: Edward D »

Fala jest postaci \(\displaystyle{ Asin(lx)= Im A e^{ilx}}\), podstawiajac \(\displaystyle{ k=lx}\) zapisuje superpozycje dwoch fal jako;

\(\displaystyle{ A_1 e^{ik_1} + A_2 e^{ik_2} = A e^ {ik}}\)

Jak znaleźć kąt \(\displaystyle{ k}\)? Rozrysowywując diagram mam \(\displaystyle{ A = \sqrt{A_1 ^2 + A_2 ^2 + 2A_1 A_2 \cos (k_1 - k_2)}}\) ale kąt jest jakiś brzydki, wynikałoby że \(\displaystyle{ \tg k = \frac{A_1 \sin k_1 + A_2 \sin k_2}{A_1 \cos k_1 + A_2 \cos k_2}}\) ale to nic nie jest fajnego? Da sie to jakos ladnie wyrazic?
ODPOWIEDZ