Witam!
Mam zadanie o następującej treści: \(\displaystyle{ \tg x}\) oraz\(\displaystyle{ \tg y}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{2}-px+q=0}\) Obliczyć \(\displaystyle{ \cos (x+y)}\)
Dochodzę do postaci: \(\displaystyle{ \frac{\sin (x+y)}{ \sin x \cdot \sin y}=\frac{p}{q}}\)
Czy ktoś mógłby w tej sprawie coś poradzić?
Przepraszam za wszelkie błędy.
Zamiana funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 30 mar 2013, o 12:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Zamiana funkcji.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, o 13:16 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Zamiana funkcji.
Hm, zauważ, że \(\displaystyle{ q = \tg x \cdot \tg y}\), wstaw to do swojego równania, pomnóż obustronnie przez mianownik po prawej stronie i uprość co się da. Spróbuj dalej pokombinować.