Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gidom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 gru 2009, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko

Równanie trygonometryczne

Post autor: gidom »

Witam, mam problem z jednym równaniem ( 1 arkusz operon 2013 ), za bardzo nie wiem nawet od czego zacząć:

\(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos x + \sin x = \sin x\tg x + \sqrt{3}\sin x}\)

Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, o 11:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: lukasz1804 »

Po uwzględnieniu warunku \(\displaystyle{ \cos x\ne 0}\) mamy \(\displaystyle{ \sqrt{3}(\cos x-\sin x)=\sin x(\tg x-1)=\tg x(\sin x-\cos x)\iff (\cos x-\sin x)(\sqrt{3}-\tg x)=0\iff (\tg x-1)(\tg x-\sqrt{3})=0}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Dostałem \(\displaystyle{ +\sqrt 3}\) w drugim nawiasie.
gidom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 gru 2009, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko

Równanie trygonometryczne

Post autor: gidom »

Dzięki za pomoc. Faktycznie w drugim nawiasie wychodzi \(\displaystyle{ +\sqrt 3}\)
ODPOWIEDZ