Ktora z liczb należących do zbioru \(\displaystyle{ \left\langle 0 ; 2 \pi \right\rangle}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{1}{\cos x}}\)?
Mam \(\displaystyle{ \sin x \cos x + \cos^2 x = 1}\)
Która z liczb spełnia równanie
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Która z liczb spełnia równanie
Pozamieniaj na kąty podwojone
\(\displaystyle{ \sin x \cos x=\frac{1}{2}\sin 2x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x=\frac{1}{2}(1+\cos 2x).}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cos x=\frac{1}{2}\sin 2x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 x=\frac{1}{2}(1+\cos 2x).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy