Jedynka trygonometyczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
angel10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Jedynka trygonometyczna

Post autor: angel10 »

Czy wzór \(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \cos ^{2}x =1}\) działa też na większych kątach? Np. \(\displaystyle{ \sin ^{2}(6x) + \cos ^{2} (6x)}\) też jest równe 1?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Jedynka trygonometyczna

Post autor: Jan Kraszewski »

Ten wzór działa dla dowolnego argumentu. W szczególności dla argumentu \(\displaystyle{ 6x}\).

JK
ODPOWIEDZ