Równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
angel10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Równanie z parametrem

Post autor: angel10 »

Dla jakich wartości parametru m równanie posiada rozwiązanie: \(\displaystyle{ m^{2}(1- \sin x)-4m + \sin x +1=0}\). Chciałem potraktować to równanie jako kwadratowe, ale wtedy mam deltę z sinusem, a nie z parametrem.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie z parametrem

Post autor: yorgin »

Przekształć to równanie tak, by dostać

\(\displaystyle{ \sin x=\ldots}\)

gdzie po prawej stronie są tylko liczby i \(\displaystyle{ m}\).
angel10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Równanie z parametrem

Post autor: angel10 »

Po przekształceniach mam \(\displaystyle{ \sin x(m ^{2}-1)=m ^{2} -4m+1}\) i żadnego zapewnienia, że \(\displaystyle{ m ^{2}-1}\) jest różne od zera...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równanie z parametrem

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ m^2-1=0 \iff m=-1 \vee m=1}\)

Podstaw i zobacz co z tego wyjdzie.

Potem możesz spokojnie podzielić.
ODPOWIEDZ