\(\displaystyle{ \left( 2m- \frac{ \sqrt{5} }{2} \right) \cos \left( \frac{ \pi }{4} +x \right)=\cos x-\sin x}\)
Dla jakich wartości parametru m równanie jest tożsamościowe?
Czy mógłby ktoś rozwiązać to równanie? Zrobiłem już i chcę porównać wyniki. Z góry dziękuję
Równianie trygonometryczne z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Równianie trygonometryczne z parametrem
A czy tu nie będą przypadkiem dwie możliwości \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 5 razy
Równianie trygonometryczne z parametrem
Jak liczyłem to wyszło mi, że
\(\displaystyle{ \left( 2m- \frac{ \sqrt{5} }{2} \right) \cos \left( \frac{ \pi }{4} +x \right)= \sqrt{2} \cos \left(x - \frac{ \pi }{4} \right)}\)
Jeśli do \(\displaystyle{ x}\) dodamy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) lub od \(\displaystyle{ x}\) odejmiemy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) to zawsze wyjdzie nam to samo, ale raz z plusem, a raz z minusem. Zależy jaki jest \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ \left( 2m- \frac{ \sqrt{5} }{2} \right) \cos \left( \frac{ \pi }{4} +x \right)= \sqrt{2} \cos \left(x - \frac{ \pi }{4} \right)}\)
Jeśli do \(\displaystyle{ x}\) dodamy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) lub od \(\displaystyle{ x}\) odejmiemy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) to zawsze wyjdzie nam to samo, ale raz z plusem, a raz z minusem. Zależy jaki jest \(\displaystyle{ x}\)