Równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
michal_21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2013, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równanie z parametrem

Post autor: michal_21 »

Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać równanie:

\(\displaystyle{ x+\sin x=k}\)

albo

\(\displaystyle{ x\cdot \sin x=k}\)

gdzie \(\displaystyle{ k\in R}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z parametrem

Post autor: piasek101 »

1) Np zostaw sinusa na lewej, reszta na prawą - parametr przesuwa liniową góra - dół.
michal_21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2013, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równanie z parametrem

Post autor: michal_21 »

tak, ale jak wyznaczyć \(\displaystyle{ x=...}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z parametrem

Post autor: piasek101 »

Raczej masz ustalić ilość rozwiązań w zależności od (k).
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Równanie z parametrem

Post autor: matmatmm »

Tych równań efektywnie nie rozwiążesz. Możesz jedynie szacować w jakich przedziałach są rozwiązania.
michal_21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 mar 2013, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równanie z parametrem

Post autor: michal_21 »

czyli te równania można rozwiązać tylko numerycznie, tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z parametrem

Post autor: piasek101 »

Tak. Chyba, że jest tak jak pisałem.
ODPOWIEDZ