Tangensoida - wyjaśnienie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Andrzej3991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lut 2013, o 03:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sgaesgwarf

Tangensoida - wyjaśnienie

Post autor: Andrzej3991 »

Witam, od kilku dni szukam odpowiedzi u wujka google, ale nie mogę jej znaleźć. Otóż jak na rysunku pierwszym przedstawiającym wykres tangensoidy:

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/img955.gif

cyklicznie się ona powtarza, wszystko fajnie, jedynym moim problemem jest to iż nie mogę pojąć czemu dla tangensa 89 stopni wartość jest dodatnia a dla tangensa 91 stopni jest już ujemna.

Patrząc na podstawie koła, na chłopski rozum tangensoida powinna rosnąć i maleć znowu maleć.

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/img954.gif


Pokrywałoby się to wtedy z sinsuoidą i cosinusoidą
http://www.math.us.edu.pl/pgladki/faq/img952.gif


Prosiłbym o wytłumaczenie jak to dokładnie jest Mam nadzieje że na tak wielkim forum nie będzie to stanowić najmniejszego problemu.

Podejrzewam iż jest to związane z cotangensoidą
Awatar użytkownika
k3fe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 14 razy

Tangensoida - wyjaśnienie

Post autor: k3fe »

Tangensem kąta skierowanego \(\displaystyle{ \alpha}\) nazywamy stosunek rzędnej do odciętej dowolnego punktu \(\displaystyle{ P=(x,y)}\) leżącego na końcowym ramieniu tego kąta

W pierwszej ćwiartce układu współrzędnych \(\displaystyle{ x,y>0}\)

W drugiej ćwiartce \(\displaystyle{ x<0\ i \ y>0}\)

Z definicji wiemy, że \(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{y}{x}}\)

czyli w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych tangens jest zawsze dodatni, a w drugiej ujemny.
ODPOWIEDZ