Wartości parametru m
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Wartości parametru m
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ \sin^{2} x+\sin x+m=0}\)?
\(\displaystyle{ t=\sin x \wedge t \in \left[ -1,1\right]}\)
otrzymuję: \(\displaystyle{ t^{2}+t+m=0}\)
Jeżeli ma mieć rozwiązania tzn, że delta albo będzie równa zero albo większa od zera
Rozpatrując te sytuację mam:
\(\displaystyle{ \Delta=0 \Rightarrow m= \frac{1}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ \Delta >0 \Rightarrow m< \frac{1}{4}}\)
co ogólnie zapisuję: \(\displaystyle{ m \le \frac{1}{4}}\)
Wiem, że muszę rozpatrzeć tą funkcję w przedziale: \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right]}\) jednak nie mam pomysłu co dalej. Udało mi się odnaleźć pierwszą współrzędną wierzchołka \(\displaystyle{ p=- \frac{1}{2}}\)
Bardzo proszę o pomoc
\(\displaystyle{ t=\sin x \wedge t \in \left[ -1,1\right]}\)
otrzymuję: \(\displaystyle{ t^{2}+t+m=0}\)
Jeżeli ma mieć rozwiązania tzn, że delta albo będzie równa zero albo większa od zera
Rozpatrując te sytuację mam:
\(\displaystyle{ \Delta=0 \Rightarrow m= \frac{1}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ \Delta >0 \Rightarrow m< \frac{1}{4}}\)
co ogólnie zapisuję: \(\displaystyle{ m \le \frac{1}{4}}\)
Wiem, że muszę rozpatrzeć tą funkcję w przedziale: \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right]}\) jednak nie mam pomysłu co dalej. Udało mi się odnaleźć pierwszą współrzędną wierzchołka \(\displaystyle{ p=- \frac{1}{2}}\)
Bardzo proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wartości parametru m
Zastanów się zanim napiszesz jakąś głupotę.TVN 7 pisze:To \(\displaystyle{ m \le \frac{1}{4}}\) to już odp. do zadania
Równoważnie: \(\displaystyle{ - \sin^2 x - \sin x=m}\) i teraz pytanie główne zamienia się w pytanie: Jaki jest zbiór wartości lewej strony?
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Wartości parametru m
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się że: \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right]}\)
@EDIT: Kurczę napisałem dziedzinę sorka Nie mam pojęcia jak wyznaczyć Zbiór wartości :/
@EDIT: Kurczę napisałem dziedzinę sorka Nie mam pojęcia jak wyznaczyć Zbiór wartości :/
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wartości parametru m
Niech \(\displaystyle{ t= \sin x}\), wówczas nasze pytanie obraca się w następujące: Jaki jest zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(t)=-t^2-t}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right]}\), możesz sobie np. narysować wykres w tym przedziale i z niego odczytać.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wartości parametru m
Tak naprawdę podałeś zbiór wartości dla \(\displaystyle{ t \in [-1,0]}\), coś z rysunkiem masz nie tak albo źle odczytałeś.
Pytają nas dla jakich \(\displaystyle{ m}\) równanie będzie miało jakiekolwiek rozwiązanie, a jeżeli znajdziemy jakie wartości może przyjąć lewa strona to tym samym dowiemy się jakie mogą być \(\displaystyle{ m}\) by równanie nie było sprzeczne.kamil13151 pisze:Równoważnie: \(\displaystyle{ - \sin^2 x - \sin x=m}\) i teraz pytanie główne zamienia się w pytanie: Jaki jest zbiór wartości lewej strony?
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Wartości parametru m
A tam nie powinno być po prawej zamiast \(\displaystyle{ m}\) to \(\displaystyle{ -m}\)?
@EDIT: Sorka nie zauważyłem, że pomnożyłeś przez \(\displaystyle{ -1}\)
Zrobiłem tak, policzyłem wartość funkcji dla jedynki i teraz widzę już że będzie miało chociaż jedno rozwiązanie jeżeli \(\displaystyle{ m \in \left[ -2, \frac{1}{4} \right]}\). Naprawdę bardzo dziękuje za cierpliwość i pomoc
@EDIT: Sorka nie zauważyłem, że pomnożyłeś przez \(\displaystyle{ -1}\)
Zrobiłem tak, policzyłem wartość funkcji dla jedynki i teraz widzę już że będzie miało chociaż jedno rozwiązanie jeżeli \(\displaystyle{ m \in \left[ -2, \frac{1}{4} \right]}\). Naprawdę bardzo dziękuje za cierpliwość i pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wartości parametru m
Wynik, który podałeś jest poprawny. Dla lepszego zrozumienia możesz sobie narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ y=- \sin^2 x - \sin x}\) (np. w programie GeoGebra) i odczytać z niego rozwiązanie.