Hej, poprosił bym o pomoc w tym zadanku:
wykaż, że jeśli: \(\displaystyle{ \alpha \in (180 ^{o},270 ^{o})}\)
to:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1-\cos ^{2}\alpha } }{1+ \cos \alpha} + \frac{1+ \sqrt{1-\sin ^{2} \alpha }}{\sin \alpha} = 0}\)
Wykazywanie z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 23 razy
Wykazywanie z trygonometrii
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 17:00 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wykazywanie z trygonometrii
W licznikach skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i z faktu, że
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=|x|}\)
opuszczając wartość bezwzględną zgodnie ze znakami sinusa i cosinusa w tym przedziale.
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=|x|}\)
opuszczając wartość bezwzględną zgodnie ze znakami sinusa i cosinusa w tym przedziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 23 razy
Wykazywanie z trygonometrii
Czy jeśli spierwiastkuję dajmy na to \(\displaystyle{ \sin ^{2}\alpha}\) to otrzymam: \(\displaystyle{ |\sin\alpha|}\) ? Jeśli tak to co potem mam zrobić z tą wartością bezwzględną? Bo chyba nie chodzi o rozpatrywanie przypadków?
Po wszystkim wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{-\sin\alpha}{1+\cos} + \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha} = 0}\)
Po wszystkim wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{-\sin\alpha}{1+\cos} + \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha} = 0}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wykazywanie z trygonometrii
Dobrze, teraz do wspólnego mianownika sprowadź, a potem zauważ w liczniku jedynkę trygonometryczną, w wyniku czego zrozumiesz że licznik się wyzeruje\(\displaystyle{ \frac{-\sin\alpha}{1+\cos} + \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha} = 0}\)
Zauważyć, że mamy do czynienia z III ćwiartką układu współrzędnych. A w III ćwiartce zarówno sinus jak i cosinus przyjmują ujemne wartości. A przecież \(\displaystyle{ |a|=-a}\) gdy \(\displaystyle{ a<0}\).Czy jeśli spierwiastkuję dajmy na to \(\displaystyle{ \sin ^{2}\alpha}\) to otrzymam: \(\displaystyle{ |\sin\alpha|}\) ? Jeśli tak to co potem mam zrobić z tą wartością bezwzględną?
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 paź 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 23 razy
Wykazywanie z trygonometrii
Wiem, że to może zabrzmieć śmiesznie, ale zupełnie nie widzę tutaj sprowadzania do wspólnego mianownika, mimo, że wiem na czym ono polega ;d czy mógł byś mi tutaj ukazać te ostatnie obliczenie? ;d
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wykazywanie z trygonometrii
\(\displaystyle{ \frac{-\sin\alpha}{1+\cos} + \frac{1-\cos\alpha}{\sin\alpha} = 0}\)
Wspólnym mianownikiem będzie oczywiście \(\displaystyle{ (1+\cos\alpha)\sin\alpha}\) i dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{-\sin\alpha\cdot\sin\alpha}{(1+\cos\alpha)\sin\alpha}+
\frac{(1-\cos\alpha)(1+\cos\lpha)}{(1+\cos\alpha)\sin\alpha}=0}\)
I teraz zapisz to na jednej kresce i wykonaj działania w liczniku.
Wspólnym mianownikiem będzie oczywiście \(\displaystyle{ (1+\cos\alpha)\sin\alpha}\) i dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{-\sin\alpha\cdot\sin\alpha}{(1+\cos\alpha)\sin\alpha}+
\frac{(1-\cos\alpha)(1+\cos\lpha)}{(1+\cos\alpha)\sin\alpha}=0}\)
I teraz zapisz to na jednej kresce i wykonaj działania w liczniku.