\(\displaystyle{ \sin2x= \frac{2-\sqrt{3}}{4}}\)
myślałem, jakby to znaleźć:
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} - \frac{1}{2} \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Ale żadnego wzoru redukcyjnego nie da się zastosować tutaj
Równanie trygonometryczne
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Równanie trygonometryczne
dokładnie nie ma, ale można spróbować \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \tg 15^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x=\frac{1}{4} \tg 15^{\circ}}\)
jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ \sin 2x=\frac{1}{4} \tg 15^{\circ}}\)
jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, o 18:35 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne
Ja bym rozważył trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\) , \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\), \(\displaystyle{ 15^{\circ}}\), bez straty ogólności (skalowanie) przyjmując, że któryś z boków ma długość \(\displaystyle{ 1}\) i wyliczył sinusa oraz cosinusa \(\displaystyle{ 15 ^{\circ}}\) (twierdzenie sinusów i tw. cosinusów), ale może jest jakaś sprytniejsza metoda.