Hej, mam problem.
Mam funkcję daną wzorem \(\displaystyle{ \frac{-1-\tg ^{2} \beta }{\cos \alpha + \frac{\tg ^{2} \beta }{\cos \alpha } }}\)
gdzie alfa jest stałym kątem, natomiast beta jest to kąt obrotu wału \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 2\pi}\)
Chcę wyznaczyć dla jakich beta funkcja będzie się zerowała.
Podobno trzeba przekształcić funkcję tak by otrzymać postać \(\displaystyle{ \frac{2\tg \beta \cdot \sec^{2} \beta }{\cos \alpha + \frac{\tg ^{2} \beta }{\cos \alpha } }}\)
ale nie wiem jak to zrobić.
Jedynie po przekształceniach wychodziło mi \(\displaystyle{ \frac{-\sec^{2} \beta }{\cos \alpha + \frac{\tg ^{2} \beta }{\cos \alpha } }}\)
Dziękuję za ewentualną pomoc.
maksima i minima funkcji tryg.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
miejsca zerowe funkcji tryg.
Nie wiem, jak zostało to przekształcone, by wyszło to, co napisałeś.
Ja bez żadnych przekształceń widzę, że ta funkcja nie ma miejsc zerowych - licznik jest zawsze ujemny.
A, i Twoje przekształcenie jest poprawne.
Ja bez żadnych przekształceń widzę, że ta funkcja nie ma miejsc zerowych - licznik jest zawsze ujemny.
A, i Twoje przekształcenie jest poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: abc
- Podziękował: 3 razy
miejsca zerowe funkcji tryg.
Dzięki za odpowiedź.
Ogólnie to pierwotna funkcja wyglądała tak \(\displaystyle{ \tg \beta_{0} = - \frac{\tg \beta _{1} }{\cos \alpha }}\)
Po zróżniczkowaniu po czasie ma formę taką jak napisałem w poprzednim poście. Zróżniczkowana i przyrównana do zera powinna dać maksima i minima jej przebiegu. Jeśli dobrze zrozumiałem polecenie;)
A temat przewodni to badanie przegubu krzyżakowego (jeśli komuś coś to da).
Ogólnie to w pliku excel mam kilka tysięcy danych pomiarowych. Jestem w stanie określić max i minimalne przełożenie kinematyczne przegubu, ale chodzi o to by porównać z teoretycznym.
Ogólnie to pierwotna funkcja wyglądała tak \(\displaystyle{ \tg \beta_{0} = - \frac{\tg \beta _{1} }{\cos \alpha }}\)
Po zróżniczkowaniu po czasie ma formę taką jak napisałem w poprzednim poście. Zróżniczkowana i przyrównana do zera powinna dać maksima i minima jej przebiegu. Jeśli dobrze zrozumiałem polecenie;)
A temat przewodni to badanie przegubu krzyżakowego (jeśli komuś coś to da).
Ogólnie to w pliku excel mam kilka tysięcy danych pomiarowych. Jestem w stanie określić max i minimalne przełożenie kinematyczne przegubu, ale chodzi o to by porównać z teoretycznym.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, o 18:37 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.