uzasadnij tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{2}{\cos ^{2} \alpha }-(\tg \alpha +\ctg \alpha ) ^{2}=\tg ^{2} \alpha -\ctg ^{2} \alpha}\)
uzasadnienie tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
uzasadnienie tożsamości
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 20:41 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
uzasadnienie tożsamości
Kwadrat sumy tangensa i cotangensa na prawą stronę, wzór skróconego mnożenia i poskracaj co się da. Potem pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ \cos^{2} \alpha}\), a na koniec jedynka trygonometryczna.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!