Bardzo prosze o sprawdzenie czy cokolwiek w moich wypocinach jest dobrze, lecz naprawde wątpie w to, wiec od razu prosze o jakieś wskazówki co do tego.
wyznacz dziedzine funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{\sin x ( \tg x + \sin x)}{\cos x ( 1 + \sin x)}}\)
Dziedzina
\(\displaystyle{ \cos x ( 1 + \sin x ) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x + \cos x \sin x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x \sin x \neq - \cos x / :\cos x}\) czy tu mogę tak zrobić?
\(\displaystyle{ \sin x \neq -1}\)
\(\displaystyle{ \sin x \neq - \frac{\pi}{2}}\) a czy to jest ok ?
Zbiór wartości
nie mam zielonego pojęcia.. Robie i robie, cokolwiek chce zrobić to mi nic nie wychodzi, przekształcam i przeszkałcam wzory i nic... Bardzo prosze o jakas podpowiedz, chciałbym to w końcu w miare zrozumieć..
wycznaczyc zw, df funkcji tryg
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 6 razy
wycznaczyc zw, df funkcji tryg
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 19:33 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
wycznaczyc zw, df funkcji tryg
Odnośnie mianownika tak.Z tym że nie potrzebnie wymnażałeś,i nie możesz sobie tak po prostu podzielić przez \(\displaystyle{ \cos x}\):
\(\displaystyle{ \cos x ( 1 + \sin x ) \neq 0 \Rightarrow \cos x \neq 0 \wedge 1 + \sin x \neq 0}\)
Pamiętaj też o tym tangensie w liczniku,bo nie jest on zawsze określony.
\(\displaystyle{ \cos x ( 1 + \sin x ) \neq 0 \Rightarrow \cos x \neq 0 \wedge 1 + \sin x \neq 0}\)
Pamiętaj też o tym tangensie w liczniku,bo nie jest on zawsze określony.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 6 razy
wycznaczyc zw, df funkcji tryg
Aaaaa! Masz racje, całkiem zapomniałem o tej dziedzinie... Mój błąd.
co to znaczy, ze tangens nie jest zawsze okreslony?
co to znaczy, ze tangens nie jest zawsze okreslony?