Funkcja okresowa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 mar 2013, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
Funkcja okresowa
Dowieść że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\sin \sqrt{x}}\) nie jest okresowa
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 mar 2013, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
Funkcja okresowa
Mógłby ktoś przeprowadzić ten dowód, akurat, że to dowód nie wprost to rafalpw Ameryki nie odkryłeś
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 mar 2013, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
Funkcja okresowa
Widziałem podobne zadania i wszystkie były robione dowodem nie wprost, ale jeszcze nie znalazłem kluczowych analogii, które pozwoliły rozwiązać to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 mar 2013, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
Funkcja okresowa
Zakładam, że ta funkcja ma okres równy \(\displaystyle{ t}\)
więc
\(\displaystyle{ sin( \sqrt{x+t}) = sin( \sqrt{x})}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x+t} = \sqrt{x} +2k \pi}\)
gdy \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{t} = 2k \pi}\)
gdy \(\displaystyle{ x=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2t} = \sqrt{t} +2k \pi}\)
z tego
\(\displaystyle{ \sqrt{2t} = 2\sqrt{t}}\)
\(\displaystyle{ 2t=4t}\)
\(\displaystyle{ t=0}\)
więc funkcja nie jest okresowa, czy to rozumowanie ma jakieś większe błędy czy może być?
więc
\(\displaystyle{ sin( \sqrt{x+t}) = sin( \sqrt{x})}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x+t} = \sqrt{x} +2k \pi}\)
gdy \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{t} = 2k \pi}\)
gdy \(\displaystyle{ x=t}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2t} = \sqrt{t} +2k \pi}\)
z tego
\(\displaystyle{ \sqrt{2t} = 2\sqrt{t}}\)
\(\displaystyle{ 2t=4t}\)
\(\displaystyle{ t=0}\)
więc funkcja nie jest okresowa, czy to rozumowanie ma jakieś większe błędy czy może być?