Witam, mam taką funkcję zmiennej t
\(\displaystyle{ y=\sin \left( 2 \pi t + \frac{\pi}{4} \right) + 2\cos \left( 4000 \pi t \right)}\)
Moim zadaniem jest znalezienie okresu przebiegu tego sygnału. Próbowałem ten sygnał rozbić korzystając ze wzorów Eulera, jednak wychodzi jeszcze bardziej skompikowany.. Stąd moje pytanie, jak najszybciej obliczyć sumę sumę takiego sygnału ?
suma funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
suma funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, o 22:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
suma funkcji trygonometrycznych
Weź okres pierwszej funkcji i drugiej, wyznacz \(\displaystyle{ NWW}\) tych okresów i to będzie okres sumy tych funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
suma funkcji trygonometrycznych
tak po prostu wziąć NWW ?A jak zrobić to analitycznie żeby powstal z tej sumy jeden sinus badz jeden kosinus ?
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
suma funkcji trygonometrycznych
Nie da się po suma sinusów/cosinusów będzie też sinusem/cosinusem jeśli dodajemy funkcje o takich samych okresach. Narysuj sobie wykres tego np. w wolframie i zobacz że to nie jest sinusoidalny sygnał.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy