Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów - liceum

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
artosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 mar 2013, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów

Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów - liceum

Post autor: artosz »

Mam problem z zadaniem, tzn. nie wiem co dalej + nie wiem czy do tej pory dobrze je rozwiązuję. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Polecenie: Wyznacz miary kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) wiedząc, że należą one do I ćwiartki układu współrzędnych oraz \(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta ) = \cos (\alpha - \beta ) = \frac{1}{2}}\)

Skorzystałem więc z
\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta ) = \cos (\alpha - \beta )}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta + \sin \beta \cdot \cos \alpha = \cos \alpha \cdot \cos \beta + \sin \alpha \cdot \sin \beta}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta - \cos \alpha \cdot \cos \beta = \sin \alpha \cdot \sin \beta - \sin \beta \cdot \cos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \cos \beta \cdot (\sin \alpha - \cos \alpha) = \sin \beta \cdot (\sin \alpha - \cos \alpha)}\)

\(\displaystyle{ \frac{\cos \beta}{\sin \beta} = 1}\)

\(\displaystyle{ \ctg \beta = 1}\)

\(\displaystyle{ \beta = 45 \circ}\)

Następnie wchodzę w pierwsze równanie \(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta )}\) podstawiając za \(\displaystyle{ \beta 45 \circ}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \frac{\sqrt{2}}{2} + \frac{\sqrt{2}}{2} \cdot \cos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot (\sin \alpha + \cos \alpha) = 1}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha = \frac{\sqrt{2}}{2}}\)

Jakieś pomysły?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów - liceum

Post autor: florek177 »

zobacz co będzie z podstawienia jedynki tryg.
ODPOWIEDZ