Zależność między kątami i funkcjami tryg. tych kątów.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bugmenot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy

Zależność między kątami i funkcjami tryg. tych kątów.

Post autor: Bugmenot »

Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) oznaczają miary kątków ostrych trójkąta prostokątnego i \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\ctg \beta } = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\). Wyznacz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\)
oraz \(\displaystyle{ \ctg \beta}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, o 17:39 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Zależność między kątami i funkcjami tryg. tych kątów.

Post autor: Ser Cubus »

\(\displaystyle{ \ctg \beta = \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \beta}}\)

dalej zrób sam
Bugmenot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy

Zależność między kątami i funkcjami tryg. tych kątów.

Post autor: Bugmenot »

Ser Cubus pisze:\(\displaystyle{ \ctg \beta = \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \beta}}\)

dalej zrób sam

a skąd wiemy, że \(\displaystyle{ \ctg \beta = \tg \alpha}\) ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Zależność między kątami i funkcjami tryg. tych kątów.

Post autor: wujomaro »

Bugmenot pisze:
Ser Cubus pisze:\(\displaystyle{ \ctg \beta = \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \beta}}\)

dalej zrób sam

a skąd wiemy, że \(\displaystyle{ \ctg \beta = \tg \alpha}\) ?
Ze wzorów. Albo jeśli chcesz geometrycznie udowodnić, to robisz odpowiedni rysunek trójkąta prostokątnego, oznaczasz jego boki i zapisujesz, jak definiujemy funkcje poszczególnych kątów.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ